Szkło laboratoryjne – czym jest i jakie są jego rodzaje?

Szkło laboratoryjne - czym jest i jakie są jego rodzaje

Szkło laboratoryjne to jedno z podstawowych elementów wyposażenia laboratorium, a bez niego przeprowadzenie badań lub testów byłoby niemożliwe. Zapomina się często, że dzieli się ono na kilka konkretnych rodzajów różniących się właściwościami, na które należy zwracać szczególną uwagę. Warto zadać sobie dwa ważne pytania: jakie są rodzaje szkła laboratoryjnego i czym się różnią?

Czym cechuje się szkło laboratoryjne?

Wspomniane szkło laboratoryjne znacznie różni się od zwykłego i charakteryzuje się szczególnie dużą wytrzymałością mechaniczną, odpornością na zmiany temperatur oraz działanie różnych czynników chemicznych. Do produkcji tego szkła wykorzystuje się mnóstwo pierwiastków, takich jak: glin, cynk, magnez oraz wiele innych. Wszystko jednak zależy od konkretnych proporcji składników, dlatego wyróżnia się sporo rodzajów szkła laboratoryjnego. Możesz je obejrzeć na https://danlab.pl/nasze-produkty/szklo-laboratoryjne-i-drobny-asortyment-laboratoryjny/.

szkło laboratoryjne

Jakie są rodzaje szkła laboratoryjnego?

Jednym z podziałów jest ten ze względu na właściwości i sposób powstawania szkła, a w tym przypadku wyróżnia się:

  • szkło sodowe – miękkie i łatwo topliwe, jest ono stosowane głównie do wyrobu szyb oraz pomocniczego sprzętu laboratoryjnego.
  • szkło duranowe – cechuje się wytrzymałością na wysokie temperatury i odpornością na działanie wody, lecz jest mniej odporne chociażby w przypadku kwasów.
  • szkło pyreksowe – wytrzymałe na działanie różnorodnych czynników mechanicznych.
  • szkło supremax – charakteryzuje się dużą wytrzymałością termiczną.
  • szkło kwarcowe – jest odporne na szok termiczny, czyli przykładowo zanurzenie w zimnej wodzie po wcześniejszym podgrzaniu.

Szkło laboratoryjne dzieli się także ze względu na jego przeznaczenie w laboratorium, a warto wspomnieć m.in.:

  • zlewki – służą one do odmierzania substancji.
  • bagietki szklane – stosowane do mieszania substancji.
  • kolba – naczynie o różnorodnym kształcie i pojemności, a w jej przypadku wyróżnia się, np. kolby stożkowe lub kuliste.
  • lejek – naczynie o prostej szyjce rozszerzającej się ku górze, np. lejki analityczne lub proste.
  • pipeta – można nimi odmierzać dokładną ilość danej substancji.
  • chłodnica – zapobiega utracie substancji i powoduje między innymi zmianę ze stanu gazowego na ciekły.
  • butelki szklane – przechowuje się w nich różnorodne substancje.