Zamrażarki skrzyniowe laboratoryjne i ich zastosowanie

Zamrażarki skrzyniowe laboratoryjne służą do sprzedaży mrożonej żywności w halach i sklepach spożywczych, jak również do przechowywania jej w kawiarniach, barach i restauracjach. Są tańsi i często bardziej ekonomiczni niż profesjonalne zamrażarki i pozwalają duże artykuły spożywcze przechować.

 Zalety zamrażarek skrzyniowych laboratoryjnych

Zamrażarki skrzyniowe służą tym samym celom, co profesjonalne zamrażarki, ale są tańsze. Ponadto zużywają mniej energii ze względu na ich poziomą konstrukcję. Część zamrażarki jest umieszczona poziomo, jej krawędzie są na tym samym poziomie, co chroni zimne powietrze wewnątrz przy otwartym dachu skrzyni.

Zamrażarkę skrzyniową można postawić w dowolnym miejscu – nie tylko w kuchni, ale także w dowolnym pomieszczeniu gospodarczym, a nawet na zewnątrz budynku, na dziedzińcu gospodarczym. Jest to często wykorzystywane przez kawiarnie i restauracje o ograniczonej powierzchni.

Sprawdzone zamrażarki skrzyniowe są w stanie utrzymać temperaturę przez długi czas przy wyłączonym zasilaniu, co gwarantuje bezpieczeństwo żywności w przypadku braku prądu.

Zamrażarka skrzyniowa w kuchni restauracji

Do przechowywania żywności należy używać zamrażarek z pustą pokrywą – są one nieco tańsze i bardziej ekonomiczne. Duże skrzynie często mają przesuwaną pokrywę, małe skrzynie mają odchylaną pokrywę.

Ponadto zamrażarki pozwalają zaoszczędzić na hurtowych zakupach większej ilości produktów, co jest szczególnie ważne w restauracjach o zróżnicowanym i egzotycznym menu. Świeże owoce i warzywa zakupione w okresie żniw, kiedy ceny są niższe, są doskonale zachowane w skrzyniach.