Ziele owsa: cudowny składnik, którego potrzebujesz w swoim życiu

owies

Wykazano, że owies ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zwalcza stany zapalne i cukrzycę, a także wzmacnia mięśnie serca. Jest także doskonałym źródłem błonnika. Jednak w płatkach owsianych kryje się o wiele więcej! Owies sam w sobie jest niesamowitym superfoods i może być wykorzystywany na tak wiele pysznych sposobów. W tym artykule poznasz niesamowite korzyści płynące ze spożywania owsa i dowiesz się, jak włączyć go do swojej diety.

 

Jak owies wpływa korzystnie na Twoje zdrowie?

Owies jest doskonałym źródłem beta-glukanu, który – jak wykazano – korzystnie wpływa na wiele aspektów Twojego zdrowia. Należą do nich:

  • Obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi: owies zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi
  • Obniżenie markerów stanu zapalnego: owies jest bogatym źródłem awenantraminy i innych roślinnych związków chemicznych o właściwościach przeciwzapalnych
  • Wzmocnienie mięśni serca: spożywanie owsa może obniżyć niebezpiecznie niski poziom homocysteiny
  • Wzmocnienie układu odpornościowego: owies jest bogatym źródłem beta-glukanu, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe.

Więcej o niezwykłych właściwościach owsa: https://www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/ziele-owsa.html

 

Korzyści dla diabetyków

Owies jest korzystny dla osób chorych na cukrzycę, prawdopodobnie ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika. Może on pomóc obniżyć poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie jego wchłaniania. Inne korzystne składniki odżywcze obecne w owsie to witaminy z grupy B, cynk, żelazo i mangan, które mogą wspomagać metabolizm komórek i metabolizm cukru. Ponadto owies zawiera zdrowe białko, które może pomóc w kontroli apetytu, zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu niezdrowej żywności.

 

Korzyści dla zdrowia mózgu

Dieta wysokobłonnikowa może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu schorzeń. Jednym z nich są problemy ze zdrowiem psychicznym. Wykazano, że dieta wysokobłonnikowa, w tym owies, zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów lękowych i depresji. Owies jest bogaty w błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i usunąć toksyny z krwi i jelit. Ponadto wykazano, że owies ma właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszyć ryzyko degeneracji mózgu i neurodegeneracji.

 

5 wskazówek, jak włączyć owies do swojej diety

  1. Dodawaj płatki owsiane do porannej owsianki.
  2. Używaj owsa w swoich wypiekach.
  3. Rób własne porcje smoothies na bazie owsa.
  4. Używaj owsa w sałatkach i smoothie.
  5. Używaj mąki owsianej do wypieków.